Co křesťanům nabízí moderní technologie?

Mnoho z nás využívá moderní technologie v každodenním životě. Ať už je to počítač, internet, Facebook nebo tzv. chytrý telefon. A o možnostech využití chytrého telefonu v rukou nejen mladého křesťana bych se rád pozastavil.

Možná někteří z Vás nevědí, co si mají pod pojmem chytrého telefonu (nebo také smartphonu) představit. To nejjednodušší vysvětlení by mohlo znít takto: jedná se o telefon, který mimo telefonování umožňuje doinstalování dodatečných aplikací, které nezávisí na výrobci zařízení a s funkcí telefonu mají pramálo společného. V dnešní době do této skupiny patří hlavně telefony s operačními systémy iOS (Apple), Android (Google), Symbian (Nokia), Windows Phone (Microsoft) a BlackBerry (RIM). Jelikož momentálně sám používám telefon se systémem Android, budou se následující řádky týkat především tohoto systému. Pokud používáte jiný systém a na něm obdobné aplikace, které zde budou popisovány, podělte se s nimi v komentářích pod článkem.

Na myšlenku aplikací s křesťanskou tématikou mě přivedl náš pan farář. Jelikož je občas také na cestách, hledal nějakou „lehčí“ verzi breviáře. Pokud by měl v mobilu datové připojení, bylo by to jednoduché, stačí navštívit k tomu určené stránky. Ale požadavek zněl jasně – musí to fungovat i bez internetu. Volba tedy padla na aplikaci Breviář. Tato aplikace obsahuje jak českou, tak i slovenskou verzi breviáře.

Druhou aplikací je And Bible. Abych pravdu řekl, najít vyhovující aplikaci pro čtení bible bylo složitější, než jsem si myslel. V Android Market jich je hromada, ale než jsem našel tu pravou, chvilku to trvalo. A proč právě And Bible? Předně obsahuje Český ekumenický překlad (i když bez deuterokanonických knih), což rozhodně není pravidlem. Většinou jste v jiných aplikacích odkázání pouze na Bibli Kralickou nebo Bible – překlad 21. století. Mezi další vychytávku patří předčítání textu (výborná věc do auta). Dále si můžete v bibli tvořit poznámky a záložky, kopírovat text ale i sdílet vybraný verš třeba na Facebooku.

Aby byla sbírka kompletní, hodila by se i nějaká aplikace nahrazující český misál. Bohužel žádná taková aplikace neexistuje. Alespoň ne v češtině.

Rozhodně by nebylo na škodu, kdyby naše oficiální církevní místa dala impuls k vytvoření nějaké univerzální a multiplatformní aplikace usnadňující a zpřístupňující život a učení církve nejen laikům, ale i osobám zasvěceného života.

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...

1 odpověď

  1. Josef napsal:

    Pro majitele telefonů iPhone doporučuji aplikaci Slovo pro každý den: https://itunes.apple.com/cz/app/spkd-slovo-pro-kazdy-den/id501623512?mt=8