Vzdělávání ve víře

Celý tento končící školní rok se celkem 6 našich farníků (včetně mě) účastnilo Teologického kurzu, který probíhal na Biskupském gymnáziu v Brně. Se svými zážitky se podělila paní Dvořáková.

Sobota – krásný letní den 16.6.2007 – byl pro nás, kteří jsme se účastnili Teologického kurzu pořádaného brněnským biskupstvím, dnem zakončení posledními dvěma zkouškami. Chci se krátce zamyslet nad tím, co nám kurz dal, čím nás obohatil.Je velkým darem, že jsme se mohli setkávat s přednášejícími, kteří svými vědomostmi, trpělivostí a snahou přiblížit nám někdy velmi těžkou látku dosáhli toho, že jsme se na hodiny kurzu těšili.

Obohatili a přiblížili nám témata, o kterých jsme dříve vůbec nepřemýšleli, ani se o ně nezajímali. Ať už šlo o věrouku, církevní právo, morální teologii, pastorální teologii, liturgiku, duchovní život, církevní dějiny a v neposlední řadě Starý a Nový zákon.

Jsme všem přednášejícím vděčni a děkujeme jim, že jsme mohli tyto vědomosti načerpat. Mnohdy slyšíme jak lidé říkají: „Ostatní nás věřící neberou, jsme pro ně zaostalí,“ že neumíme o své víře mluvit a ani o ní nechceme s nikým diskutovat.Myslím si, že to pramení z nevědomosti. Příliš málo toho o naší víře víme a do nějakých diskuzí se nechceme pouštět. Máme obavy, že bychom to nezvládli.

Řešením tohoto problému v nás je chtít se vzdělávat ve víře. Zvláště mladí by se měli přihlásit v příštím roce do Teologického kurzu. Nelitovat toho třičtvrtě roku a studiem si prohloubit vědomosti. Dozví se co význačných lidí působilo v naší církvi.Jak ji formovali a hlásali víru po celém světě. Církev žije z Pána Ježíše, modlí se za svět, který nám byl dán a pomáhá skutkem všude, kde je toho zapotřebí, ať jsou to lidé věřící či nevěřící. Koná to co po nás chtěl Pán Ježíš a to není málo.

Marie Dvořáková

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...