Další příspěvek od naší čtenářky

Dnes jsme na naše stránky znovu zařadily příběh naší čtenářky. Tentokrát se váže k svátku sv. Mikuláše.

Jak jednou u nás místo sv. Mikuláše nakládal sv. biskup Ambrož

V minulém roce začátkem adventu jsem jela do Brna popřát své tetě a zároveň kmotřence při biřmování k jejím 80. narozeninám. Delší dobu jsme se neviděly, tak naše shledání bylo radostné. Seděly jsme a povídaly si o všem možném a přišla řeč i na to, že se blíží sv. Mikuláše. Jak se tato slova řekla, teta se začala srdečně smát a vzpomněla si na příhodu z dětství, která se vztahovala k tomuto svátku a začala vypravovat.

Když bylo sv. Mikuláše, zeptaly jsme se maminky, proč nám nic nenakládá u stařečků? Maminka nám řekla, že neví, ať se jich zeptáme. Hned jsme se já a moje sestra oblékly a utíkaly ke stařečkům do jejich chalupy. Dveře byly otevřené, tak jsme vešly do domu a pěkně pozdravily: „Pochválen buď Ježíš Kristus.“ Stařeček se stařenkou seděli za stolem a odpověděli nám: „Navěky amen. Co jste nám děvčata přinesla? My se jdeme stařečku zeptat, jestli nám u vás něco naložil sv. Mikuláš?“ Stařeček se zahleděl na stařenku, pomalu vstal od stolu a řekl: „Milé děti, sv. Mikuláš se u nás dnes nezastavil, ale přijďte zítra, to je sv. Ambrože a to byl také biskup. A tak u nás bude nakládat sv. Ambrož.“ Druhý den jsme se nemohly dočkat večera. Jak se setmělo, utíkaly jsme si pro nadílku. Dostaly jsme jablíčka a ořechy. Dnešní děti by s takovou nadílkou nebyly spokojeny, ale koncem dvacátých let, kdy byla velká krize a peníze se těžko vydělávaly, jsme byly vděčny i za takový dárek. Tehdy se jablíčka ukládala na slámu, a jak se přinesla do tepla, tak hned změkla. Proto maminka řekla: „Jablíčka si snězte hned a oříšky si nechte k večeři ke chlebu a na pozdější dny.“ Tak skromně byly obdarovávány děti v chudých rodinách v těch těžkých dobách.

Hned jak jsem přijela z Brna, nahlížela jsem do kalendáře. Ano i po více než 70 ti letech je svátek sv. Ambrože 7. prosince. Po zjištění této skutečnosti jsem byla velmi šťastná.

Marie Dvořáková

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...